| Tytuł: | ciąża po antykoncepcji |
| Autor: | Tamara 13.9.2011, 10:20 |
| Witam! Przez siedem lat stosowałam antykoncepcję hormonalną, niedawno odstawiłam tabletki w sumie to już jakieś 5 m-cy nie biorę. Czy mogę już starać się o dziecko, czy jeśli zajdę w ciąże mogę mieć jakieś komplikacje? Bardzo proszę was dziewczyny jeśli stosowałyście antykoncepcję horm. czy zaszłyście w ciąże i czy macie zdrowe dzieci? Czekam na odpowiedzi. Dziękuję. | |
| Autor: | 3.12.2011, 11:58 |
| Muszę Cię zmartwić... Ja odstawiłam tabletki prawie rok temu i nie mogę zajść w ciążę... Lekarz powiedział mi, że muszę próbować, bo tabletki na pewno nie są winne...;/ Brałam je 4 lata... Mam nadzieję, że lekarz ma rację... Mam dużo znajomych, które brały hormony i po odstawieniu zaszły bez problemów i teraz mają piękne i zdrowe dzieciątka :) Głowa do góry:) Możesz już zacząć starania. Życzę powodzenia i przyjemności z tych starań :) | |
| Autor: | hanja 30.12.2011, 20:59 |
| ja odstawiłam tabletki 8 m-cy temu i nadal nie jestem w ciąży... brałam je 2 lata, moja ginekolog twierdzi, że teraz hormony muszą wrócić do normy i dopiero po roku starań o dziecko można zacząć ewentualnie "panikować":) | |

Prowadzenie ciąży
Na różnych etapach twojej ciąży, przejdziesz przez szereg testów, począwszy od rozmowy na temat symptomów i dolegliwości, a skończywszy na badaniach ginekologicznych. Twój lekarz położnik będzie śledził zmieniający się rozmiar macicy, puls i położenie dziecka, zleci wykonanie badań krwi i moczu.
Ciąża zagrożona
Okres spodziewania się przyjścia na świat dziecka jest bardzo ekscytujący, jednak dla mam, których ciąża związana jest z ryzykiem, w równej mierze może on przynosić ogromny stres. Na ryzyko wystąpienia powikłań ciąży składa się wiele czynników: wiek i zdrowie matki, styl życia, waga, pochodzenie etniczne, czy historia rodziny.
Zapalenie pochwy
Problem infekcji pochwy dotyczy znacznej części kobiet, spowodowany jest zachwianiem równowagi flory bakteryjnej (przewaga złych bakterii). W kobiecej pochwie znajdują się naturalne bakterie, odpowiedzialne za ów stan równowagi, szczególną rolę odgrywają tu pałeczki kwasy mlekowego.