| Tytuł: | czy mogłam zajść w ciąże |
| Autor: | ola. 15.9.2010, 18:29 |
| Mam duży kłopot, ponieważ z chłopakiem próbowaliśmy sie kochać. Był to nasz pierwszy raz i nie do końca wiem czy błona została przerwana, poniewąz wszedł tylko napletkiem. Pojawiło się lekkie krwawie. Niestety "kochaliśmy" się bez zabezpieczenia i obawiam się czy mogłam zajść w ciąże. Trzy miesiące temu musiałam odstawić hormony. Chłopak przed stostunkiem miał wytrysk, więc później już nie wytrysnął czy to jest możliwe?? Proszę o szybką odpowiedź. | |
| Tytuł: | czy mogłam zajść w ciąże |
| Autor: | michał 28.9.2010, 11:58 |
| mysle ze jak twoj chlopak przed stosunkiem sobie wytysnal to juz po tym raczej nie moglo byc stosunku bo to niemozliwe wiec moze tak do konca sama nie wiesz co sie dzialo. nie wiem czy to jest mozliwe ze zaszlas w ciaze czy nie bo nie ogarniam co tak wlasciwie sie zdarzylo bo to jakies nieskladne jest. | |
Prowadzenie ciąży
Na różnych etapach twojej ciąży, przejdziesz przez szereg testów, począwszy od rozmowy na temat symptomów i dolegliwości, a skończywszy na badaniach ginekologicznych. Twój lekarz położnik będzie śledził zmieniający się rozmiar macicy, puls i położenie dziecka, zleci wykonanie badań krwi i moczu.
Ciąża zagrożona
Okres spodziewania się przyjścia na świat dziecka jest bardzo ekscytujący, jednak dla mam, których ciąża związana jest z ryzykiem, w równej mierze może on przynosić ogromny stres. Na ryzyko wystąpienia powikłań ciąży składa się wiele czynników: wiek i zdrowie matki, styl życia, waga, pochodzenie etniczne, czy historia rodziny.
Zapalenie pochwy
Problem infekcji pochwy dotyczy znacznej części kobiet, spowodowany jest zachwianiem równowagi flory bakteryjnej (przewaga złych bakterii). W kobiecej pochwie znajdują się naturalne bakterie, odpowiedzialne za ów stan równowagi, szczególną rolę odgrywają tu pałeczki kwasy mlekowego.